Nieuws uit 2020 – 2024
Nieuws en feitjes over Peru
Peru telt meer dan 31.000 monumenten en vindplaatsen.
(12 Juli 2024)
Meer dan 31.000 monumenten en archeologische vindplaatsen maken deel uit van het Peruaanse erfgoed, aldus het Ministerie van Cultuur die dit mededeelde ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Monumenten en Vindplaatsen dat elk jaar op 18 april wordt gevierd. Volgens de overheidsinstelling zijn er in totaal 27.060 archeologische vindplaatsen uit de pre-Spaanse tijd in alle regio’s van het land. Daarnaast herbergt Peru 4.323 monumenten die gebouwd zijn na de pre-Spaanse tijd. Deze zijn uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van de Natie en maken deel uit van de geschiedenis en het erfgoed van het land.
Onder de meest bezochte pre-Spaanse archeologische sites bevinden zich onder andere: Machu Picchu, Chavin Archeologische Site, Chan Chan Archeologisch Complex, Caral stad, Kuelap Archeologische Zone, Sican Archeologisch Complex, Mateo Salado Archeologische Zone, Huacas del Sol y la Luna Archeologisch Complex en Sayhuite Archeologisch Complex.
Onder de andere groep vallen ondermeer de kathedraal van Lima, de kerk en het klooster van Santa Teresa in Cusco, het paleis Torre Tagle, het kasteel Real Felipe, de kathedraal van Puno, Casona Monsante in Chachapoyas, Casona de Beaterio in Arequipa, het Constitution Square in Huancayo en Quinta de Presa in de wijk Rimac in Lima.
Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme benadrukte het belang van Machu Picchu.
(24 April 2024)
Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme Elizabeth Galdo benadrukte het belang van Machu Picchu voor het herstel van het toerisme in Peru.Zij deed dit op 7 juli ter gelegenheid van de 17e verjaardag van de uitverkiezing tot één van de zeven wereldwonderen van de moderne wereld.
“Toerisme is een economische, sociale en ecologische motor voor de duurzame ontwikkeling van Peru. Machu Picchu is onze belangrijkste en meest bezochte toeristische bestemming, bekend om zijn immense schoonheid en geschiedenis, waardoor we wereldwijd representatief zijn. Bovendien is het het enige wereldwonder dat gecertificeerd is als CO2-neutraal,” benadrukte Galdo.
Volgens het ministerie verwelkomde Machu Picchu meer dan 17 miljoen binnenlandse en buitenlandse bezoekers tussen 2007 en 2023. Een paar dagen geleden heeft Machu Picchu opnieuw een belangrijke erkenning gekregen bij de World Travel Awards South America 2024. Het won de prijs als meest toonaangevende toeristische attractie van Zuid-Amerika 2024. Het is de zevende keer dat Machu Picchu de fel begeerde prijs in zijn categorie in de wacht sleept.
Een record aantal buitenlandse toeristen bezocht Peru in 2023.
(14 februari 2024)
Laten we nog maar even terugkijken naar de nummers van vorig jaar. Volgens de minister van toerisme Juan Carlos Mathews kwamen er in 2023 maar liefst 2.524.658 buitenlandse toeristen naar Peru. Dat is dus meer dan twee en een half miljoen mensen en dat is ruim 25% meer dan in 2022. We kunnen dus stellen dat Peru erg in trek is als vakantiebestemming. De meeste toeristen kwamen uit Chili (23.5%) en de Verenigde Staten (19.4%). Uit Europa kwam 14.9% van alle buitenlandse toeristen.
De meeste buitenlandse toeristen arriveerden in Peru op de luchthaven van Lima (ruim 65%) terwijl zo’n 17% van de toeristen Peru via Chili binnenkwam. Ruim 8% van de toeristen kwam het land binnen vanuit Ecuador en ruim 4% via de grens met Bolivia. De rest kwam de grens over met Brazilie en Columbia.
Dit zijn aantallen die veel hoger liggen dan werd verwacht, maar de minister denkt dat deze nummers in 2024 wederom overtroffen zullen worden.
Lucuma is door de Taste Atlas opgenomen in de lijst van de 10 best beoordeelde fruitsoorten ter wereld.
(04 november 2023)
Lucuma, ook wel bekend als het “goud van de Inca’s”, is een van de Peruaanse superfoods die wereldwijd steeds meer interesse wekt vanwege zijn opmerkelijke voedingseigenschappen en veelzijdige gebruik, voornamelijk in de gastronomie.
“Lucuma is een vrucht die oorspronkelijk uit het Andesgebied van Zuid-Amerika komt, met name uit de valleien van Peru, Chili, Bolivia en Ecuador. Het wordt gekenmerkt door een hoge voedingswaarde, want het zit vol calcium, proteïne, ijzer, zink en bètacaroteen,” aldus TasteAtlas in zijn beschrijving van de vrucht. “De smaak kan het best worden omschreven als licht zoet en vergelijkbaar met esdoorn, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor gebakken desserts en ijs,” voegde het eraan toe.
Volgens het gerenommeerde platform voor voedselliefhebbers werd het door de Inca’s en eerdere culturen gezien als een symbool van vruchtbaarheid. In sommige precolumbiaanse beschavingen zoals de Mochica, die zich ontwikkelden langs de noordkust van Peru tussen de 2e en 5e eeuw na Christus, komen lucuma en zijn zaden voor in hun keramiek en in de graven van heersers en adellijke mensen.Tegenwoordig is het van januari tot april te vinden op de meeste regionale markten.
Paleontologen vinden resten van oerwalvis
(03 augustus 2023)
De resten van het zwaarste dier dat ooit op deze planeet geleefd heeft zijn gevonden in de woestijn in Peru. Het betreft een zogenaamde oerwalvis die ongeveer 20 meter lang en 340.000 kilo zwaar was en die zo een 39 miljoen jaar geleden hier voor de kust rondzwom.
Op dit moment is de blauwe vinvis het zwaarste dier dat op aarde leeft, maar die weegt slechts 170.000 kilo. De oerwalvis scharrelde zijn voedsel bijeen op de bodem van de zee en is eigenlijk meer verwant met de huidige zeekoe.
De zeekoe is tegenwoordig een bedreigd diersoort. Vroeger werd er veel op gejaagd vanwege zijn olie en vlees. Tegenwoordig is het grootste problem dat zijn natuurlijke leefomgeving steeds meer bedreigd wordt. In het Peruaanse Amazone gebied net buiten Iquitos is een opvangcentrum voor de zeekoe, hier worden ze verzorgd en indien mogelijk weer terug uitgezet in de natuur. Het is mogelijk om dit opvangcentrum te bezoeken.
Peru is de grootste exporteur ter wereld van blauwe bosbessen
(04 april 2023)
Bij Peru denk je waarschijnlijk niet snel aan blauwe bosbessen, maar toch is dit een belangrijk export produkt binnen de peruaanse economie. In het jaar 2022 werd er zelfs voor 1,362 miljard dollar aan blauwe bessen gexporteerd en is hiermee de grootste exporteur van dit produkt ter wereld. De belangrijkste afnemer van deze vruchten is de V.S. maar verrassend genoeg staat Nederland op de tweede plaats. Nederland importeerde alleen al in de maand januari van dit jaar voor US$ 19.58 miljoen aan blauwe bosbessen uit Peru en dat betekent dat 27% van de export van deze vruchten in januari 2023 naar Nederland ging.
De blauwe bosbes groeit vooral in La Libertad, Lima, Lambayeque, Ancash, Ica en Cajamarca. Op dit momento zijn er meer dan 65 verschillende soorten blauwe bosbessen, maar de belangrijkste 2 soorten zijn Ventura en Biloxi.
Machu Picchu is weer open. Kom naar Peru nu!!!
(13 februari 2023)
Begin december 2022 begonnen de problemen in Peru met de afzetting van president Pedro Castillo. Vooral in het zuiden van het land braken hevige rellen uit waarbij men eiste dat zowel de nieuwe president Dina Boluarte zou aftreden als de sluiting van het congres. Zowel de president als de volksvertegenwoordigers hadden hier geen oren naar. Weken lang waren de voornaamste doorgande wegen in het zuiden geblokkeerd door demonstranten die niemand en niets meer doorlieten. Deze vorm van actie voeren was heel schadelijk voor het toerisme en op 19 januari 2023 besloot men om Machu Picchu te sluiten. Er waren nog maar nauwelijks toeristen in Peru.
De problemen zijn nog lang niet allemaal opgelost. Zowel de volksvertegenwoordigers als de president zitten nog steeds op hun plaats maar bij vele demonstranten is het nu doorgedrongen dat deze vorm van actie voeren geen zin heeft en dat men alleen maar zichzelf in de vingers snijdt. Vandaar dat er steeds minder wegblokkades zijn en sinds gisteren is ook Machu Picchu weer open voor bezoek. Beetje voor beetje zal het toerisme weer op gang komen dus nu kan het een heel goed moment zijn om Machu Picchu te bezoeken. Er zullen geen grote mensen massas in je foto’s staan en omdat er nog zo weinig andere toeristen zijn kan je een prima service in de restaurants verwachten, kortingen in de hotels en is het ook een goed moment voor koopjes tegen aantrekkelijke prijzen. Ons Advies: Kom naar Peru nu!!!!!
Choquequirao tijdelijk gesloten
(22 november 2022)
Om mogelijke ongelukken met toeristen als gevolg van aardverschuivingen te voorkomen heeft het Directoraat van Cultuur van Cusco (DDCC) de sluiting aangekondigd van het Archeologisch Park Choquequirao vanaf 1 december. We zijn nu aan het begin van het regenseizoen en aardverschuivingen komen dan vaak voor en daarom is deze beslissing genomen.
Choquequirao wordt beschouwd als de tweede meest interressante toeristische en culturele attractie in Cusco na Machu Picchu vanwege zijn ontwerp en constructiekenmerken, waarvan de naam in het Quechua “Wieg van het goud” betekent.
Het is nog niet bekend wanneer Choquequirao weer zal openen.
Peru is wederom uitgeroepen tot ’s werelds meest vooraanstaande culinaire bestemming.
(07 September 2022)
Peru is door de World Travel Awards (WTA) verkozen tot Zuid-Amerika’s leidende culinaire bestemming 2022, meldde het Peruaanse bureau voor export- en toerismepromotie (PromPeru) deze week. De Andesnatie werd ook uitgeroepen tot Zuid-Amerika’s leidende culturele bestemming 2022. Bovendien heeft Machu Picchu -Peru’s top toeristische bestemming- een internationale prijs ontvangen die het erkent als een belangrijke wereldattractie. Deze keer werd de Inca-citadel door de World Travel Awards gekozen als Zuid-Amerika’s Leading Tourist Attraction 2022. Peru heeft in deze regionale editie in totaal 20 nominaties in de wacht gesleept, waaronder South America’s Leading Adventure Tourism Destination, South America’s Leading River Cruise Company, South America’s Leading Whale Watching Destination, etc.
Peru is acht keer uitgeroepen tot ’s werelds meest vooraanstaande culinaire bestemming. Volgens PromPeru is dit deels te danken aan de grote biologische diversiteit. “Peru staat op de eerste plaats wat betreft variëteiten van aardappelen en ajies (pikante pepers). Bovendien herbergt het een grote verscheidenheid aan soorten maïs, granen uit de Andes, knollen en vruchten”, aldus de organisatie. Dit aanbod heeft geleid tot een gevarieerd, smakelijk en uniek gastronomisch aanbod, dat reizigers van over de hele wereld aanmoedigt het land te bezoeken om de geheime ingrediënten te ontdekken die Peru zo bijzonder maken.
Vanaf nu kunnen dagelijks 4044 toeristen Machu Picchu bezoeken.
(12 juli 2022)
De betrokken overheidsinstanties hebben besloten om per direct de dagelijkse limiet van het aantal toeristen dat Machu Picchu mag bezoeken uit te breiden naar 4044. Dat is een toename van meer dan 30%, want tot nu toe konden slechts 3044 toeristen deze plek dagelijks bezoeken. Met deze maatregel hoopt het ministerie van buitenlandse handel en toerisme de toeristenindustrie in heel Peru te reactiveren.
Voordat de Covid-19 pandemie begon in 2020 konden dagelijks 5940 toeristen Machu Picchu bezoeken, maar op aandringen van UNESCO werd dit terug gedraaid naar 2244 bezoekers. Volgens UNESCO zou Machu Picchu namelijk aanzienlijke schade ondervinden als er dagelijks veel bezoekers komen. Om zowel UNESCO als de toeristen sector tegemoet te komen heeft de minister nu besloten om de dagelijkse limiet van bezoekers vast te stellen op 4044.
Meer dan een half miljoen buitenlandse toeristen bezochten Peru gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar.
(07 juni 2022)
Roberto Sanchez die minister van Buitenlandse Handel en Toerisme is, heeft bevestigd dat 514.000 buitenlandse toeristen Peru hebben bezocht tussen 1 januari en 29 mei 2022. Dit is een belangrijke aankondiging voor de toeristische sector van het land.
Het toerisme heeft zich hersteld en wij boeken gestadig vooruitgang. Wij hebben voorspeld dat Peru tegen het einde van het jaar 1,5 miljoen toeristen zal verwelkomen, een cijfer dat volgens sommigen moeilijk te halen is, maar deze cijfers tonen ons gelijk aan. Toeristen uit de Verenigde Staten, Chili, Colombia, Ecuador, Spanje en Brazilië maken 65,% uit van het totale aantal buitenlandse bezoekers.
Toerisme naar Peru komt weer op gang, maar relatief weinig toeristen uit Nederland en België.
(06 mei 2022)
De minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, Roberto Sanchez, heeft gemeld dat in het eerste kwartaal van dit jaar 242.000 buitenlandse toeristen in Peru zijn aangekomen. Dit is een stijging van 689% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.
Volgens Sanchez kwamen de buitenlandse toeristen voornamelijk uit de Verenigde Staten (goed voor 32,6% van het totaal), Chili (10,3%), Colombia (7,6%), Spanje (6,1%), Ecuador (5,8%), Argentinië (4,6%), Brazilië (3,6%), Mexico (3,3%), Frankrijk (2,9%), Duitsland (2,7%), Canada (2,4%), en Italië (2,3%). Bezoekers uit al deze landen waren goed voor 84% van het totale aantal internationale toeristen dat het land aandeed. Deze cijfers laten zien dat er op dit moment nog maar relatief weinig Nederlandse en Belgische toeristen naar Peru komen.
Borduurwerk uit Colca genomineerd om op de lijst te komen van cultureel erfgoed.
(05 april 2022)
De prachtige en kleurrijke borduurwerken uit de Colca vallei gelegen in de regio Arequipa zullen worden genomineerd om deel uit te maken van de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.
Het initiatief werd gepromoot door de Vereniging van Ambachtslieden van de Colca-vallei, de burgemeesters van de districten van de provincie Caylloma, regionale raadsleden van Arequipa en toeristische instellingen.
Een officeele aanvraag betreffende het borduurwerk zal worden ingediend bij het Ministerie van Cultuur, dat het document zal moeten doorsturen naar de UNESCO. De textielkunst van de Colca wordt gewaardeerd vanwege de hoge graad van perfectie. De iconografie in de weefsels, op basis van alpacavezels, toont de rijkdom en de kleuren van de Andes.
Na bijna 2 twee jaar opent Peru de landgrenzen met de omringende landen.
(16 Februari 2022)
Eindelijk goed nieuws. De landgrenzen van Peru met de omringende landen waren voor bijna twee gesloten als gevolg van de pandemie, maar sinds begin deze week zijn de grenzen weer officieel geopend. Dit zal de toeristenindustrie een enorme boost geven. Het is nu bijvoorbeeld weer mogelijk om een bezoek aan Peru te combineren met een bezoek aan Bolivia. Toeristen die het zuiden van Peru bezoeken, steken graag voor enkele dagen de grens over om ook de Boliviaanse kant van het Titicacameer en La Paz te zien.
Dit jaar begint met erg veel regen in Cuzco.
(28 Januari 2022)
We zitten midden in het regenseizoen in Cuzco, maar deze maand heeft het wel erg veel geregend. Dat heeft ook gevolgen gehad voor het dorpje Aguas Calientes (Machu Picchu Pueblo) waar het riviertje Alcomayo buiten de oevers is getreden.Dit is een riviertje die dwars door het dorp stroomt en uitmondt in de veel bredere Urubamba rivier. Deze overstromingen hebben veel schade en overlast veroorzaakt. Deze week konden ook de treinen Aguas Calientes net meer bereiken, maar gelukkig rijden sinds vandaag de treinen weer volgens de normale dienstregeling
Machu Picchu weer geopend voor toeristen.
(10 November 2020)
Het heeft even geduurd, maar sinds 1 november is Machu Picchu is weer geopend voor toeristen. Het is allemaal nog wat anders dan voorheen, maar hopelijk zijn deze maatregelen maar tijdelijk. Zo mogen er per uur maar 75 toeristen naar binnen. De eerste groep mag om 06.00 uur naar binnen en de laatste groep om 14.00 uur. In totaal mogen er dus maar 675 toeristen per dag naar binnen. Deze groepjes van 75 toeristen per uur worden opgedeeld in goepjes van 8 toeristen en die mogen alleen met een gids naar binnen. Het is op dit moment allemaal wat strikter dan voorheen. Tot 31 december is het bezoek aan Machu Picchu gratis, daarna wordt waarschijnlijk de oude prijs van ongeveer US$ 45.00 per persoon weer toegepast. Ook mogen er dan waarschijnlijk weer meer toeristen per uur naar binnen. Omdat er nu zo weinig toeristen Machu Picchu mogen bezoeken is het aantal treinen naar en van Machu Picchu ook drastisch beperkt. Bovendien worden er in deze treinen slechts 50% van alle zitplaasten aangeboden voor de verkoop.
Toeristische attracties nabij Cusco kunnen weer bezocht worden
(02 November 2020)
Het is weer mogelijk om de ruines Saqsayhuaman, Qenqo, Pukapukara en Tambo Machay te bezoeken. Deze ruines die net buiten Cusco liggen worden normaal gesproken veel bezocht. Vroeger konden al deze ruines zonder reservering bezocht worden, maar nu is voor elk van deze ruines een aparte reservering vereist. Het aantal bezoekers dat wordt toegelaten per uur is een beetje verschillend per ruine, maar is op dit moment rond de 30 bezoekers per uur. De eerste mogelijkheid om binnen te gaan is om 09.00 uur en de laatste groep kan om 14.00 uur naar binnen.
Ook de ruines van Pisaq en Ollantaytambo, beide gelegen in de Sacred Valley, zijn weer open en ook hier geldt dat men nu van te voren een reservering moet maken. Zowel in Pisaq als in Ollantaytabo mogen er per dag 450 toeristen naar binnen verdeeld over 3 groepen van 150 bezoekers. De eerste groep mag naar binnen om 09.00 uur, de tweede groep om 11.00 uur en de laatste groep om 13.00 uur. Op het moment is het niet nodig om een BTC (Cusco visitors ticket) te kopen, want tot 31 december 2020 is de toegang tot alle bezienswaardigheden gratis.
Reizen binnen Peru weer verder beperkt.
(09 Augustus 2020)
Even leek het de goede kant op te gaan met de bestrijding van het Corona virus in Peru, maar de optimistische stemmig van een paar weken terug is weer helemaal omgeslagen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in het hele land neemt weer fors toe en daarom heeft de overheid beloten grote gedeelten van het land opnieuw onder quarentaine te plaatsen. Dit betekent dat de meeste lokale vluchten opnieuw allemaal geanuleerd zijn en dat ook grote gedeelten van het land niet langer per bus bereikbaar zijn. Deze quarentaine duurt voorlopig tot het eind van de maand augustus.
Het is nog niet duidelijk wanneer de reguliere internationale vluchten hervat zullen worden, maar de desbetreffende minister liet weten dat hij niet verwacht dat dit op korte termijn zal plaatsvinden. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de landsgrenzen opnieuw open zullen gaan. Alle grenzen zijn gesloten sinds 16 maart.
Reizen binnen Peru is weer beperkt mogelijk, maar de grenzen blijven gesloten.
(15 Juli 2020).
Het is vanaf nu weer mogelijk om op beperkte manier binnen Peru te reizen zowel per vliegtuig als per bus, maar het is allemaal nog zeer beperkt en er ook geleden er bepaalde extra eisen. Zo is alleen een mondkapje in de bus niet voldoende. Iedereen moet een complete gezichts bescherming dragen en moet een verklaring afleggen bij het instappen dat hij of zij niet besmet is. Ook mogen de bussen onderweg niet stoppen om nieuwe passagiers in te laten stappen.
Het vliegverkeer begint ook weer langzaam op gang te komen. De komende weken zal het aanbod van vluchten ongeveer 30% zijn van voordat de maatregelen tot beperking van reizen getroffen werden. Destijds stegen er dagelijks ruim 30 vluchten per dag op van Cuzco airport. De komende weken zullen dat maximaal 8 vluchten zijn.
Sommige regios van Peru zoals Arequipa, Huanucu en Madre de Dios zijn nog steeds in quarantaine en reizen is daar nog steeds niet mogelijk. Ook de grenzen zijn nog steeds gesloten. Men hoopt dat de eerste internationale vluchten in September weer zullen plaatsvinden en dat dan ook de land grenzen weer open kunnen gaan.
Corona virus in Peru 3.
(24 Mei 2020)
De regering heeft aangekondigd dat de speciale maatregelen verlengd zullen worden tot 30 juni. Wel mogen bepaalde winkels nu open zoals ijzerwinkels, doe het zelf zaken en winkels die landbouwprodukten verkopen. De avondklok is nu vanaf 21.00 tot 04.00 maar in het noorden blijft het verboden om tussen 18.00 en 04.00 op straat te zijn. Ook is het nog steeds verboden om op zondag op straat te zijn. Ook de grenzen zullen zeker tot die tijd dicht blijven. Al deze maatregelen zijn nog steeds nodig omdat het aantal besmettingen met ongeveer 5% per dag toeneemt. Tot aan vandaag zijn er 115.754 mensen besmet geraakt met het virus en zijn er 3.373 overleden. De meeste gevallen vonden plaats in Lima en in het noorden van het land.
Corona virus in Peru 2.
(02 Mei 2020).
De Corona maatregelen zijn nog steeds van kracht. Wel is in sommige gedeelten van Peru de avondklok gewijzigd. Het is nu verboden om op straat te zijn tussen 20.00 en 0.04.00 uur.In sommige delen in het noorden van Peru begint de avondklok reeds om 18.00 uur. Op zondag is de maatregel nog steeds 24 uur geldig. Tussen 21 maart en 30 april vonden er 380 humanitaire vluchten plaats. Ruim 40.000 toeristen konden zodoende toch nog terugkeren naar hun land. Deze extra vluchten waren noodzakelijk omdat vanaf 16 maart alle reguliere vluchten verboden waren.
Corona virus in Peru
(16 Maart 2020).
De regering van Peru heeft drastische maatregelen getroffen naar aanleiding van het Corona virus. De grenzen van het land zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Dit betekent dat niemand het land nog kan inkomen, niet met internationale vluchten, maar ook niet via de landgrenzen of per boot. Ook zijn alle binnenlandse vluchten voor onbepaalde afgelast. Er zullen ook geen treinen meer rijden en alle lange afstand busreizen zijn van af nu ook verboden. Buitenlandse toeristen die zich nu in Peru bevinden moeten kontakt opnemen met hun ambassade om te zien hoe ze nu zo snel mogelijk het land uit kunnen. In samenwerking met de overheid van Peru zullen speciale vluchten plaatsvinden om deze mensen naar hun land van oorsprong terug te vliegen.